saas

SaaS

Saas – Software as a Service

Software-ul ca serviciu (SaaS) este un model de furnizare a software-ului bazat pe cloud, în care furnizorul de servicii cloud dezvoltă și întreține software-ul pentru aplicații cloud, oferă actualizări de software automate și pune software-ul la dispoziția clienților săi prin intermediul internetului, cu plata în funcție de utilizare. Furnizorul de cloud public gestionează toate componentele hardware și software-ul tradițional, inclusiv middleware-ul, software-ul pentru aplicații și securitatea. Astfel, clienții SaaS pot reduce dramatic costurile; pot implementa, scala și moderniza soluțiile de afaceri mai repede decât dacă ar întreține sisteme și software local; și pot prezice costul total al proprietății cu o precizie mai mare.

La începutul anilor 2000, prima generație de soluții SaaS era disponibilă în silozuri, neflexibilă și concepută pentru a rezolva o singură problemă de afaceri. De atunci, SaaS a evoluat dramatic. Astăzi, aplicațiile moderne în cloud pot cuprinde – și conecta – orice, de la procesele financiare, pentru resurse umane, de aprovizionare și ale lanțului de aprovizionare până la soluțiile pentru comerț, marketing, vânzări și servicii.

Istoricul SaaS

În anii ’60, computerele mainframe erau conectate la terminale grele care partajau software-ul mainframe-ului – un sistem de livrare a software-urilor cunoscut sub numele de „time-sharing”. Întrucât costul computerelor a început să scadă în anii ’80, multe companii și-au creat propria versiune locală de „time-sharing”, denumită rețea locală (LAN). Cu toate acestea, compania (nu furnizorul de tehnologie) era responsabilă de furnizarea și gestionarea elementelor hardware și a rețelei.

Odată cu apariția internetului în anii ’90, furnizorii au început să găzduiască software-ul și să îl pună la dispoziția clienților prin internet. Acest predecesor al SaaS, denumit modelul furnizor de servicii de aplicații (ASP), a avut totuși limitări serioase. De exemplu, fiecare client avea nevoie de propria sa versiune a software-ului, ceea ce însemna că era necesară instalarea de software pe computerele utilizatorilor. Configurarea era costisitoare și consumatoare de timp. Și, în sfârșit, soluțiile ASP nu ofereau în mod normal o modalitate de a colecta și agrega datele în mod eficient.

Primele soluții SaaS au apărut la sfârșitul anilor ’90, când termenul SaaS a fost inițial inventat. Acest nou model a dat rezultate mult mai eficiente decât modelul ASP. O singură instanță a aplicației poate deservi mai mulți utilizatori sau clienți, datorită arhitecturii cu mai multe entități găzduite. Instalarea locală de software nu mai era necesară. În plus, oferea o modalitate de a colecta, agrega și centraliza datele valoroase ale aplicațiilor.

În timp ce modelul de livrare a rămas același de la începutul anilor 2000, SaaS a evoluat semnificativ, de la primele generații de soluții izolate până la suite SaaS moderne, care permit vizibilitate ridicată în cadrul întregii companii și pot extinde forța SaaS cu ajutorul tehnologiilor încorporate, cum ar fi AI, machine learning, roboții de chat, asistenții digitali, IoT, blockchain, realitatea augmentată și realitatea virtuală.

Beneficiile SaaS

De câțiva ani, furnizorii de software trimit către profesioniștii IT și directorii de companii un adevărat val de mesaje privind avantajele calculului în cloud, în diversele sale forme. Unele dintre aceste mesaje i-au vizat și pe contabili, subliniind avantajele cheltuielilor de exploatare (OpEx) în comparație cu cheltuielile de capital (CapEx). Altele au vizat comunitatea IT, cu referiri la scalabilitate, capacitatea la cerere și capacitatea cloudului de a prelua sarcinile banale din gestionarea infrastructurii, permițându-le angajaților IT să se concentreze asupra problemelor de afaceri.

Fiecare dintre aceste argumente este foarte adevărat, dar nu s-au depus foarte mari eforturi pentru a li se explica managerilor LOB de ce aplicațiile de business livrate în cloud prin intermediul modelului SaaS și achitate pe bază de abonament sunt nu doar bune, ci esențiale pentru ca organizațiile IT să impulsioneze inovarea, de lipsa căreia se plâng adesea directorii executivi.

SaaS nu este un concept nou. De fapt, aplicațiile bazate pe web oferite de furnizorii de servicii pentru aplicații (ASP) preced, de fapt, conceptul de „cloud computing”, așa cum îl cunoaștem astăzi. Aplicațiile timpurii oferite utilizându-se modelul SaaS se axează adesea pe automatizarea forței de vânzări (SFA)managementul relațiilor cu clienții (CRM) și managementul conținutului web. Astăzi, Oracle oferă o suită întreagă de aplicații de afaceri pentru planificarea resurselor companiei (ERP), managementul portofoliului de proiecte (PPM), planificare și bugetraportare financiarămanagementul capitalului uman (HCM)managementul talentelor, vânzări și marketing, servicii și asistență pentru clienți, rețelele de socializare, marketing social și implicarea și monitorizarea socială.

Spre deosebire de aplicațiile oferite de numeroase ASP din prima generație și alți furnizori de SaaS, aplicațiile de business SaaS ale Oracle sunt moderne și de ultimă generație, fiind susținute de numele Oracle, precum și de miliardele de dolari investite în dezvoltarea de software și infrastructură pentru dezvoltarea și livrarea de aplicații. Dacă sunteți un manager de companie care dorește să profite de cele mai noi capacități fără a trebui să se confrunte cu problema upgrade-urilor consistente, explorați cu atenție beneficiile aplicațiilor SaaS.

Cloud față de SaaS – care este diferența?

În timp ce reducerea costurilor și eficiența IT au condus la dezvoltarea primei generații de aplicații cloud, aplicațiile SaaS moderne au devenit platforme pentru inovare, răspunzând provocărilor competitive din era digitală, cum ar fi:

  • Extinderea funcționalității aplicațiilor SaaS pentru a accepta aplicații de colaborare precum Slack sau Zoom.
  • Puterea celor mici. Soluțiile cloud, mobile și sociale permit întreprinderilor mici și start-upurilor să creeze produse inovatoare și să ajungă la piețe cu o viteză fără precedent.
  • Era nemulțumirii consumatorilor. Înarmați cu tehnologie mobilă și socială, consumatorii au mai multe opțiuni și mai multe informații decât oricând.
× Suport clienti